Tràmits destacats
Informació i gestions
Accessos directes
Fons Next Generation
Com a conseqüència de la crisi econòmica i sanitària derivada de la pandèmia, la Unió Europea ha posat en marxa una sèrie de mecanismes destinats a impulsar la recuperació que permeti reconstruir la Europa posterior a la COVID-19 i convertir-la en un lloc més ecològic, digital i resilient.
El mecanisme NextGenerationEU és el pla de recuperació més ambiciós en la història de la Unió Europea, dotat amb més de 750.000 milions d’euros, que contribuirà a reparar els danys econòmics i socials causats per la pandèmia del coronavirus i fer que les economies i societats europees siguin més sostenibles, resilients i millor preparades per als reptes i les oportunitats de les transicions ecològica i digital.
El seu element central, el Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR), compta amb 672.500 milions d’euros en préstecs i transferències per donar suport a les reformes i inversions empreses pels països de la UE. A més de mitigar l’impacte econòmic i social de la pandèmia del coronavirus, l’objectiu és assolir economies i societats europees més sostenibles i resilients, i millor preparades per als reptes i les oportunitats de les transicions ecològica i digital.
El MRR és un instrument de gestió directa. Per això, els desemborsaments es fan sobre la base de la verificació del compliment d’una sèrie de fites i objectius prèviament determinats.
Quant al criteri de repartiment del MRR, es basa a atorgar més pes als estats membres amb situacions econòmiques menys favorables com a conseqüència de la pandèmia.
Els fons del MRR s’assignen en dos trams: un 70% segons indicadors econòmics previs a la situació pandèmica i el 30% restant es decidirà l’any 2022, tenint en compte l’evolució econòmica entre 2020 i 2022. Segons els indicadors que s’utilitzaran, Espanya rebria un total aproximat de 60.000 milions d’euros en transferències no reemborsables i podria accedir a un volum màxim de 80.000 milions d’euros en préstecs.
L’Autoritat Portuària de Balears ha posat en marxa diversos projectes i actuacions vinculats a l’estratègia NextGenerationEU, que li permetran assolir millores substancials en eficiència energètica, disposar d’unes infraestructures portuàries més verdes i sostenibles, i dotar-les d’una major competitivitat operativa.